Hur är det med kunskaperna i LinkedIn?

Flera jag pratat med anser att de inte hinner, inte vet vad de ska göra och framför allt inte varför!

När jag surfat runt på nätet för att själv lära mig mer om LinkedIn och för att kunna lära andra, har jag hittat en del intressanta sidor som alla delar med sig av ungefär samma tips.

Här har jag sammanställt några tips och råd för att känna att det inte är omöjligt att använda och framför allt vad man har det till och varför.

Några tips för den privata profilen:

 1. Profilbilden är det första intrycket du ger – här vill du se professionell ut. Dessutom hamnar du högre upp i sökningar om du har ett foto. Ditt foto ska vara proffsigt, gärna med ljus bakgrund. En profil utan profilbild är meningslöst. De som söker efter dig måste se att det är DU!
 2. Var aktiv och dela bilder och relevant innehåll eftersom LinkedIn precis som Facebook, premierar de som är aktiva och visar uppdateringar högre upp och oftare i tidslinjen. Dela med dig av intressanta artiklar, företagsuppdateringar eller egna blogginlägg/artiklar/projekt. Men helst inte mer än någon gång per dag. Du vill väl synas?
 3. Ha din sida på det språk du använder mest och har flest kontakter. Blanda inte! Översätt din profil till de språk du behärskar professionellt, åtminstone svenska och engelska. Då når du en större potentiell målgrupp. Vill du ha din profil på flera språk kan du enkelt lägga till det. Har du nästan bara internationella kontakter så kör enbart på t ex engelska.
 4. Koppla ihop dig med ditt företag – bygg dig själv och din arbetsgivare. Knyt dig till ditt företag för att visa att ni hör samman. Stöd aktivt ditt företag genom att gilla eller dela företagsuppdateringar via din egen profil. Kunder ser var du jobbar och kan t ex ta kontakt med dig om de vill ha kontakt med företaget. Kan vara värdefulla kontakter.
 5. Uppdatera din profil eftersom det är viktigt att hela din profil är komplett ifylld även om du inte söker nytt jobb. Du blir lättare att hitta för de som letar efter dig eller någon som har den bakgrunden du har, har jobbat på samma företag, läst samma saker etc. Nya bekantskaper kanske vill se bilden för att vara säkra på vem de träffade, innan de tar kontakt.
 6. Precisera din beskrivning eftersom ingen söker på ”ägare”, ”owner” eller ”företagare”.
  Exempelvis:
  Föreläsare inom personlig utveckling
  Kommunikatör, copywriter och föreläsare
  HR-administratör på företag XYZ
  Använd utrymmet till att skriva vad du verkligen gör. Tänk också på att ändra och uppdatera beskrivningen med jämna mellanrum.
 7. Spamma inte med notiser när du filar på din egen profil. Standardinställningen är att ditt nätverk får en notis varje gång du uppdaterar din profil, även om det så bara är att du ändrar på en textsnutt eller redigerar ett datum. Det går att stänga av notiser och ändra på mindre saker i profilen i lugn och ro. Använd den funktionen när du gör en större förändring, t ex byter jobb eller kontaktinformation.
 8. När du kontaktar en ny kontakt är det inte så originellt att använda standardmeddelandet i stil med ”Jag vill lägga till dig i mitt professionella nätverk”, när du skickar en kontaktförfrågan till någon. Skriv ett kort personligt meddelande till personen, särskilt om det är någon du bara träffat en gång, till exempel ”Vi träffades i nätverket ”siochså” häromveckan. Jag tror vi kan ha nytta av varandra i mitt nätverk”. Eller om det är någon du inte träffat, förklara varför du hör av dig i en eller två meningar.
 9. Att vara aktiv i grupper, i diskussioner och dela relevanta inlägg, gör att fler tittar på din profil. Du ökar alltså trafiken till dig själv genom att hjälpa andra. Samtidigt håller man många kontakter vid liv som kanske inte är ens förstahandskontakter men som kan bli det senare.
 10. Rekommendationer och endorsements är ett sätt att verifiera dina kunskaper. Det går att intyga kontakters kompetenser på Linkedin på två sätt – via rekommendationer och via endorsements.
  Rekommendationer är skrivna texter från kollegor och syns på din profil i anslutning till den roll de rekommenderat dig för. Be om rekommendationer från de du har en nära professionell relation med, och ge rekommendationer till de som du känner att du verkligen kan gå i god för.
  Endorsements innebär att intyga en persons kompetens baserat på ett nyckelord som ”sociala medier” eller ”business management”. Intyga att de du känner har särskilda egenskaper, men känn dig inte tvungen att ge någon en endorsement bara för att de gett en till dig.
458886295-100258120-large.idge_
Är du i gott sällskap på LinkedIn?

LinkedIn som plattform för företaget – företagssida

Efter att ha skapat en Linkedin-sida åt företaget är det dags att fylla den med innehåll och dra trafik till den:

 1. Blanda jobbannonser med texter om företaget som arbetsgivare. Folk söker inte bara en intressant tjänst utan företag att trivas på.
 2. Tänk på att olika sociala medier skiljer sig från varandra. På LinkedIn är tempot lägre och fokus på det professionella högt. Låt det avspegla sig i de uppdateringar ni gör: Satsa på kvalitet och saker som har relevans för de som följer företagets sida på LinkedIn.
 3. Aktivera företagets anställda. Se till att de kopplar sig till både företagets sida och varandra – och att deras profiler är uppdaterade.
 4. Marknadsför er nya sida. Be exempelvis de anställda länka till den i sina mejlsignaturer och lägg till en knapp på företagets webbplats.
 5. Att vara aktiv i grupper, i diskussioner och dela relevanta inlägg, kan man göra som företagare också och det gör att fler hittar företaget. Du ökar alltså trafiken till företagets sida genom att vara synlig själv och för företaget.
 6. Genom att använda företagssidan på LinkedIn kan du dels göra affärer direkt där men också generera trafik till hemsidan, som då innehåller ännu mer intressanta saker. Skäms inte för att länka dit! Kunder kan söka efter företaget på flera sätt och varför missa det ena eller andra?
 7. Gör ”små goda saker” för dina LinkedIn kontakter som att gratulera de som fått nytt jobb, skicka intressanta länkar till artiklar till sådana som du tror skulle vara intresserade, bjud in till seminarier etc. Gilla själv, eller kommentera dina kontakters inlägg, länkar etc. Det är ett utmärkt sätt att hålla lite kontakt och samtidigt ge bra tips inom ditt område och uppmuntrar dem att göra likadant.

Många hävdar att LinkedIn passar bäst för företag som arbetar inom B2B. Men jag är rätt säker på att det fungerar för de flesta företag. För samtidigt som du bygger ditt företags varumärke bygger du också upp ditt eget. Även om du t ex har en butik, en frisörsalong eller annat som riktar sig mot konsumenter är det många gånger just dig och ditt kunnande som folk gillar och som gör att de kommer tillbaka och viktigt – också rekommenderar dig till andra. Och även om du vänder dig till konsumenter och privatpersoner kan många av de produkter/tjänster du erbjuder också paketeras om till företag och tvärtom.

Det finns mycket du kan göra för att hitta spännande nya uppdrag och kunder och en av de största hemligheterna av alla är faktiskt att helt enkelt vara där ofta och regelbundet och vara aktiv.

Vill du ha mer hjälp, eller om det var något som var oklart, står jag självklart till förfogande att svara på frågor.

Det jag kan hjälpa till med, vad det gäller LinkedIn, är i första hand att lägga upp en företagssida och fylla den med information. Det kan vara bilder, texter, länkar och annat som behövs för att göra en företagssida intressant. Jag kan också hjälpa till med strategi, kolla statistik och hjälpa till med inläggen. Om vi kommer överens om vad du vill ha gjort, hur vi gör det, när det ska göras osv, kan jag göra det för dig och därmed frigöra tid som du kan ha till annat i ditt företag. Självklart håller vi kontakt kontinuerligt och utbyter relevant information. Jag kan ju inte sitta och ”hitta på” för ditt företag, jag hjälper dig med att få ut ditt eget ”hitta på”! Oavsett om det är en tjänst eller en vara.

På denna sida får du veta mer om vad jag kan hjälpa till med när det gäller just LinkedIn.

/Anne

Kontakta mig här!

2 reaktioner på ”Hur är det med kunskaperna i LinkedIn?”

 1. Bra tips och framförallt #8 – jag kan inte förstå förfrågningar utan en personlig kommentar. Hur bra blir den kontakten? Även om profilen visar gemensamma beröringspunkter ska jag inte behöva göra det jobbet och gissa mig till syftet. Räkna inte heller med att någon du träffat känner igen dig, vare sig namn eller profilbild, utan ge dig till känna och tala om varför du vill finnas i mitt nätverk.
  Det är som att gå fram till någon utan att presentera sig på en konferens eller mingel, och vem gör det?

Kommentarer är stängda.